Včasih se je kurkuma uporabljala kot barvilo, danes pa je ena izmed bolj pomembnih sestavin tradicionalne indijske medicine. Le kdo ne pozna znamenite oranžno rumene barve riža, ko govorimo o indijski kuhinji. Začimba, ki je bila vedno prepoznana po svoji barvi in okusi pa je z leti pridobila na prepoznavnost tudi kot zelo velik pomagatelj pri različnih zdravstvenih stanjih.
Ker ima zelo širok spekter uporabe, je kurkuma tako dobrodošla pri različnih jedeh kakor tudi namene izboljšave zdravja. Najbolj prepoznavno pri tej začimbi je zagotovo to, da ureja prebavo, podpira imunski sistem in izboljšuje videz kože.
Menda si z njo lahko tudi pobelimo zobe, ampak iskreno si tega nekako ne upam poizkusiti. Nekako se mi zdi, da bi vseeno kurkuma prej zabarvala zobe, kakor pa bi jih očistila. Lahko pa, da se motim. Se odločam že kar nekaj časa, da poizkusim, pa se še vedno nisem odločila za to.
Poleg različnih jedi, ki si jih lahko vsak pripravi s kurkumo pa si jo lahko tudi pripravi v razne napitke. Lahko se jo doda v razne čaje in tudi v hladne napitke, ki bodo ne le osvežujoči, temveč tudi zdravilni.
Kurkumo se lahko doda v različne napitke z:
– med, limonin sok in črni poper
– kokosovo mleko ali voda, med, ingver
– limonin sok, črni poper, kokosovo mleko ali voda, med, ingver
To so trije napitki, ki so zelo osvežilni in tudi zdravilni in vsekakor mnogo boljši kakor katerikoli kupljeni pripravljeni napitek iz trgovine. Z malo domišljije lahko vsak ugotovi, da tako kot kurkuma, lahko tudi kakšna druga začimba zelo vsestranska pri pripravi raznih jedi in napitkov, ki imajo pozitivne učinke na zdravje. Vsekakor bolj pozitivne kakor prevelike količine sladkorja.
Če pravijo, da bi morala biti kurkuma vsak dan na meniju, so recimo napitki iz nje mnogo bolj dobrodošli za takšno redno uporabo kakor pa vsakodnevna jed v oranžno rumeni barvi, da se je ne naveličamo.